REZUMAT Hronicul si Cantecul varstelor

In jos

REZUMAT Hronicul si Cantecul varstelor

Mesaj  Marius la data de Sam Dec 14, 2013 10:35 pm

Hronicul şi cântecul vârstelor

Capitolul 1
-Blaga a vorbit prima data la vârsta de patru ani. Cu ceva timp inurma, Leti
ț
ia fata mai mică murise întru-un accident.
Capitolul 2
– Se descrie casa unde se poveste
ș
te despre ceasul vechi din salon.Şi se termină cu descrierea tatălui care era pasionat de literatura.
Capitolul 3
– Primii prieteni erau fete, dar adevăraţii prietenii erau Vasile, Romanşi Tudorel. Împreună cu ei ducea gâştele ,dar într-o zi le-a pierdut si le-a recuperat tatălsău plătind o sumă de bani.Un câine turbat l-a muşcat pe prietenul său, care a mers inUngaria pentru tratament.
Capitolul 4
–Tatăl său a cerut adunarea pământurilor dar sătenii nemulţumiţi,ajun
ș
i la disperare au luat masuri drastice.
Capitolul 5
–Blaga era superstiţios în copilărie, crezând în basmele mamei sichiar într-o zi a avut impresia că este urmărit de cer.
Capitolul 6
–Părinţi l-au îndemnat sa meargă la şcoala la cinci ani dar refuză aşacă începe la vârsta de şase ani. În aceea iarnă explodase soba prin aceasta faptădovedindu-se încă o dată că mama sa este o femeie puternică.
Capitolul 7
–De Sfântul Ilie în fiecare an se juca o piesă de teatru pe scenaimprovizată la care participa şi el împreună cu prietenii săi .
Capitolul 8
–Toţi se gândeau cum era să fie morţi deoarece în fiecare vară cândun copil se ducea la moară murea . În aceea vară moara a luat viaţa unui biete fetiţeconştiincioase .
Capitolul 9
– La 1 septembrie era la Sebeş, înscris la o şcoală unde elevii suntaşezaţi în bănci pe baza răspunsurilor la oră. Blaga a ajuns în prima bancă, unde ramaneun an întreg. Mergea în fiecare sâmbătă în sat pentru a-şi vizita familia deşi era interzis.
Capitolul 10
– Devine din ce în ce mai credincios, deşi mama sa era preoteasă,se ducea la biserică numai de Paşte şi Crăciun.
Capitolul 11
–Într-o zi când s-a dus la şcoala era sărbătoare se împline-au 100 anide la moartea lui Schiller, în această zi elevii primesc gratuit cărţi.
Capitolul 12
–În vacanţa de vară merge la munte împreună cu familia unde îşiface mulţi prieteni noi. Blaga este fascinat de peisajul de la Bistriţa menţionând că vreacu orice chip să se întoarcă aici şi altă dată.
Capitolul 13
– În anul 1904 începe o secetă ,primind în ajutor porumb dinAmerica reprezentând un semn al speranţei pentru Blaga.
Capitolul 14
–Tatăl şi Liviu discută despre tema unui ziar „Semănătorul”. Unuldintre profesori, prezintă o simpatie deosebită pentru Blaga.
Capitolul 15
– În 1906 el şi fratele său Liciniu a fost înscrişi la liceul din Braşov,locuind cu Liviu. La liceu, profesorul de latina îl face examinator al elevilor, deoarece eracel mai bun elev. Blaga ne prezintă şi anumite persoane de care se temea în Braşovamintindu-l pe Rupi, măcelarul la care locuiau dar şi derbedeii străzii.
Capitolul 16
– Era un copil bun de aceea el a înţeles faptul că părinţii nu-i mai puteau ţine la liceu. La o sărbătoare primăverii numită „maial” nişte elevi mai mari îlîmbată pe Blaga dorind să-şi bată joc de el.
Capitolul 17 -
Începe clasa a II-a, iar Longin fiind student li se alătură. Blaga nuera în relaţii prea bune cu elevi, însă pe unii îi ajuta la teme desenându-le hărţi contraunei plăti.
Capitolul 18
–În 1908 de Paşti tatăl lui Blaga se îmbolnăveşte şi este trimis înMunţii Boemiei,ca să fie tratat , dar nu reuşeşte. Pe perioada când tatăl e plecat autorul îidescoperă biblioteca. In august tatăl lui moare.
Capitolul 19
– Blaga pleacă la Cugir pentru a scăpa de atmosfera tristă de acasă.Mama sa s-a hotarât să vândă casa pentru a-şi putea plătii datoriile. Pleacă la Braşov undestudiază pentru examenele pe care el şi Liciniu le iau, însă Longin le pică deoarece atrebuit să muncească pentru a le oferi fraţilor mai mici hrana.
Capitolul 20
–El merge în vacanţa de vară î, unde îl meditează pe Remus.. În anul1910 el publică poezia „Noaptea” în ziarul „Românul”.
Capitolul 21
- Blaga îl vede pe Aurel Vlaicu care îşi prezenta un model deaeroplan.
Capitolul 22
–Autorul merge cu Iosif într-o excursie în Italia. În drum spredestinaţie au trecut prin multe oraşe şi au vizitat Constantinopolul, Atena şi Messina. Laîntoarcere au vizitat şi un frumos oraş numit Budapesta.
Capitolul 23
–Este descris profesorul de limbă greacă , Paul Budiu. Deşi avea detoate se mulţumea cu micile plăceri oferite de copii mai slabi pentru a trece clasa. Era o persoana răbdătoare deşii avea de suportat mofturile copiilor. După şase luni de laîntoarcerea sa din Italia profesorul care l-a impresionat pe autorul moare.
Capitolul 24
–Blaga merge în satul Vinerea, unde se împrieteneşte cu o fetiţă penume Roma pe care o place foarte mult, ba chiar îi scrie şi poezii. Doi ani mai târziuRoma a murit de tuberculoză.
Capitolul 25
- Pe Blaga îl pasionau cărţile de filozofie, şi este încântat delucrările lui Henri Bergson. Simion Iaşiţă a urmat facultatea filozofică,dar nu trece niciunexamen deşi avea o bibliotecă foarte mare.
Capitolul 26
– Autorul se îmbolnăveşte, însănătoşindu-se abia după după 3 luni .În tot acest timp a stat cu mama sa interesându-se decât de orele de matematică şi fizică.La o petrecerea a invitat-o la dans pentru prima dată pe Cornelia care avea să-i devinăsoţie peste câţiva ani.
Capitolul 27
– Lionel devine avocat fiind interesat şi Blaga să-l ajute pe fratelesău. La birou stătea şi Blaga de aceea era confundat cu fratele său. În anului 1914 luiBlaga i se publică o lucrare în revista „Românul” însă nu sub semnătura sa.
Capitolul 28
–În vara anului 1914 şi-a luat bacalaureatul bucurându-se de vesteacă Franz Ferdinand a fost asasinat, ceea în curând a dus la un război. Blaga se înscrie lafacultatea de teologie.
avatar
Marius
Administrator

Steam : maleficul_gth
Mesaje : 686
Reputatie : 1219
Data de inscriere : 22/01/2011

Vezi profilul utilizatorului http://opencs.4umer.net

Sus In jos

Sus


 
Permisiunile acestui forum:
Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum